Răzvan lucrează în vânzări, are 38 de ani și este foarte pasionat de bicicletă. Una dintre dorințele lui este să părticipe la un concurs Ironman.
Toate poveștile au un început. Spune-ne cum și când ai descoperit triatlonul?
Razvan T.: Prin 2015 am aflat de Fără Asfalt de la concursul 140bpm și pentru că știam cât de cât să înot, de MTB mă apucasem cu un an înainte, de alergat tocmai mă îndrăgostisem așa că era normal să mă atragă un concurs în care să fac toate probele astea.
Care este motivația pentru a te pregăti și a participa la evenimentele de triatlon din următorul sezon?
Razvan T.: Cred că important e să participi la primul triatlon, după aia nu prea te mai poți opri. După Fără Asfalt, la care am participat în fiecare an din 2015 încoace, am căutat și alte triatloane similare la care să particip, apoi am căutat probe mai lungi, mai grele … până când în 2018 am ajung să particip la Transfier, un triatlon foarte greu, o proba de half ironman istovitoare, dar incredibil de frumoasă. Nu știu ce va urma, însă visez să termin un Ironman.
Ce s-a schimbat în viața ta după ce te-ai apucat de triatlon?
Razvan T.: Deși sunt tot la un nivel amator, am început să mă antrenez mai responsabil. Dacă la început alergam haotic și turele cu bicicleta erau doar de plăcere, acum am planuri de antrenament la alergare, cu bicicletă merg mai des și mai orientat către performanță, către rezultate. Investesc în echipament, în nutriție și în tot ce îmi poate crea un avantaj cât de mic la concursurile la care particip.
Ce contează pentru tine cel mai mult la un eveniment de triatlon? (note de la 1 la 5)
Razvan T.:
- Peisajul și traseele : 5
- Atmosfera și comunitatea: 5
- Organizarea: 5
- Premiile: 1
Care este proba ta preferată la triatlon și care este cea mai mare provocare într-o competiție?
Razvan T.: Proba de bicicletă e preferată mea, deși îmi place foarte mult și să alerg. Trag mereu să îmi bat timpul de la edițiile anterioare sau să mă clasez cât mai în față în clasamentul general.
Ce competiții din România ai recomanda prietenilor tăi?
Razvan T.: Pentru începători în triatlon, clar, recomand Fără Asfalt. Dacă ești obișnuit cu triatloanele, recomand Transfier. Este cea mai grea proba de triatlon din România pe half distance. Este un examen pe care orice triatlonist trebuie să-l dea.
Ce tip de cursă preferi, triatlon pe șosea sau off-road? Spune-ne ce îți place și ce nu îți place la fiecare dintre ele.
Razvan T.: Îmi place foarte mult MTB-ul și alergarea montană, deși sunt mult mai grele ca cele pe șosea sau plat. Nu îmi place deloc să fac bucle la un concurs, de exemplu la Mamaia, la Ocean Lava când trebuia să faci 4 ture de bike sau 7 de alergare. Urăsc să mă învârt.
Cursele sunt deseori presărate cu întâmplări hazlii. Care este cel mai amuzant moment pe care l-ai trăit în timpul unui triatlon?
Razvan T.: La o ediție Fără Asfalt, pe la început, nu știam mare lucru despre tranziție. Am ieșit din apă și a trebuit să mă echipez pentru proba de bicicletă, nu aveam nimic pe care să mă șterg, m-am încălțat foarte greu, aveam scoici și nisip în adidași … am mers așa 2 ore jumate cu bicicleta și pantofii plini de nisip. A fost groaznic. 🙂
Care este cel mai puternic sentiment pe care îl ai înainte de începerea unei curse? Dar la terminarea ei?
Razvan T.: La începerea cursei sunt foarte nerăbdător, abia aștept să încep 🙂 La finalul unei curse foarte grele mă gândesc să nu mai particip niciodată la probe așa grele, 2 zile mai târziu îmi caut deja alte competiții la fel de grele la care să mă bag. :))
Cum te antrenezi pentru un sezon de triatlon?
Razvan T.: Alerg cam de 2-3 ori pe săptămâna, indiferent de vreme, în sezonul rece fac spinning, iar pe vreme bună merg pe bicicletă cât de mult pot, atât pe șosea, cât și MTB, particip la multe concursuri astfel menținându–mă în formă pe toată perioada anului. Înotul e cea mai slabă probă a mea, când am un triatlon mai serios mă duc la bazin, n-am încotro.
Ai vreun sfat pentru cei care vor să se apuce de triatlon?
Razvan T.: Nu vă fie teamă să începeți, chiar dacă nu stăpâniți foarte bine toate cele 3 probe. O să fie bine!