Schwarz Ileana Alina este avocat în vârstă de 44 de ani care a participat la multe concursuri de triatlon și practică acest sport de plăcere. În cele ce urmează veți afla mai multe detalii despre ea și relația ei cu triatlonul.

Toate poveștile au un început. Spune-ne cum și când ai descoperit triatlonul?

Ileana S.: Am locuit o perioadă în Germania și am tot văzut oamenii practicând un sport…”multiplu”. Mulțumesc, Germania! Apoi cred că am văzut un film despre Kona care s-a suprapus perfect peste fascinația mea pentru Hawaii. Oricum înotam și pedalam de plăcere și începusem să alerg, influențată de viata din vest 🙂 . Așa că, în 2011, ca din senin … plecam spre mare la Fără Asfalt. Și așa s-a născut una din marile mele iubiri.

Care este motivația pentru a te pregăti și a participa la evenimentele de triatlon din următorul sezon?

Ileana S.: Nu e întotdeauna la fel. Când privesc înapoi realizez că fiecare an a fost diferit. Și sunt câțiva … Constanța însă e bucuria și cum pentru mine valorile fundamentale sunt libertatea și prietenia … cred că triatlonul e o bucată mare de libertate și de prietenie pe care o savurez din plin. Mă simt liberă, sunt eu cu mine și asta mă motivează … „să mai stau de vorbă eu cu mine”. Și după ce se termină cursa să stau de vorbă cu prietenii mei. Eu nu cred că sunt cu adevărat triatlonistă, sunt un om curios, căruia îi place să fie în aer liber.

Ce s-a schimbat în viața ta după ce te-ai apucat de triatlon?

Ileana S.: TOTUL … abia acum realizez cu adevărat. S-a schimbat percepția mea asupra realității, asupra a ceea ce e cu adevărat important pentru mine. M-am reîntâlnit cu mine și mă reîntâlnesc de fiecare dată. La fiecare cursă vine un moment de mare adevăr, și, acolo, în spațiul acela, în mijlocul naturii, fie în apă, fie pe „coclauri” nu mai există bine sau rău, e doar un spațiu de pace absolută. Iubesc „locul” acela. Pentru mine triatlonul e o formă de meditație.

Ce contează pentru tine cel mai mult la un eveniment de triatlon? (note de la 1 la 5)

Ileana S.:

  • Peisajul și traseele : 5
  • Atmosfera și comunitatea: 5
  • Organizarea: 4
  • Premiile: 3

Care este proba ta preferată la triatlon și care este cea mai mare provocare într-o competiție?

Ileana S.: Proba mea preferată este înotul pentru că, pur și simplu, iubesc apa, dar mă bucur și de alergare de multe ori pentru că , dacă am trecut de bicicletă, știu că termin ce am început. Provocarea cea mai mare e să mă hotărasc ce vreau să fac, la ce cursa să particip. Restul, vine de la sine :).

Ce competiții din România ai recomanda prietenilor tăi?

Ileana S.: Fără Asfalt (și la mare și la munte), Transfier, Xman Oradea, Ecorun, Trichallenge, Sf. Ana.

Ce tip de cursă preferi, triatlon pe șosea sau off-road? Spune-ne ce îți place și ce nu îți place la fiecare dintre ele.

Ileana S.: Prefer șosea pentru Ironman, desigur, și off-road pentru suflet. Îmi plac amândouă, depinde de ce am eu chef. Sunt momente când îmi doresc doar să savurez natura, să privesc cerul, să respir și atunci e clar că e o cursa off-road. Dar am și momentele mele de provocare, când mă provoc singură la o nouă cursă lungă și aia e șoseaua și drumul lung, lung … să am o discuție sinceră cu mine și cu Universul. Bine, fie, prefer șoseaua …

Cursele sunt deseori presărate cu întâmplări hazlii. Care este cel mai amuzant moment pe care l-ai trăit în timpul unui triatlon?

Ileana S.: Cred ca în Austria la Podersdorf unde apa era pe alocuri atât de mică încât era plimbare prin apă, nu înot. Și îmi amintesc cum striga un prieten la mine „Frau Schwarz, nu vă agitați … aici pe tura doi se înoată”. Am râs mult și nu o să uit cursa aceea.

Care este cel mai puternic sentiment pe care îl ai înainte de începerea unei curse? Dar la terminarea ei?

Ileana S.:  Euforie la început, euforie la sfârșit. Euforie în timp ce.

Cum te antrenezi pentru un sezon de triatlon?

Ileana S.:  Nu întotdeauna mă antrenez :). Dar când mă antrenez, scot „cărțile” (am diferite programe) sau îl sun pe antrenorul meu, Sandor, deci, cer ajutor. Nu am respectat strict planurile niciodată, dar sunt mai consecventă dacă mă pregătesc de un full sau de un half. Mai puțină logică la mine, mai multă simțire, cred. Și , în general, nu suport să mi se spună ce să fac :).  Am participat și fără să mă fi antrenat. Dar nu faceți ca mine.

Ai vreun sfat pentru cei care vor să se apuce de triatlon?

Ileana S.:  Dacă eu am reușit, poate oricine! Ce mai aștepți? Nu știi să înoți? Învață … Eu am un prieten care are deja la activ câteva Ironman-uri și în 2011 nu știa să meargă pe bicicletă … Asta face triatlonul, te „înnoiește”, aduce bucurie în viața ta și te mai și duce în locuri minunate și te mai și pune în legătură cu niște oameni faini și liberi care îți pot deveni prieteni pe viață. Eu așa am pățit. Dăcă vrei „s-o pățești” și tu așa..încearcă!

Înapoi
Profil de triatlonist – Răzvan Tincu, sales
Înainte
Profil de triatlonist – Carmen Puținelu, analist financiar