Cu toții știm că sportul ne ajută să menținem o minte sănătoasă într -un corp sănătos . Conștientizarea acestui lucru este primul pas către un program de prevenție a cauzelor majore de morbiditate și mortalitate. Afecțiunile cardiovasculare, obezitatea și bolile metabolice sunt printre cele mai răspândite probleme de sănătate în rândul persoanelor sedentare. În plus declinul cognitiv este și el citat printre problemele care pot fi prevenite cu ajutorul unui stil de viață sănătos care presupune și efectuarea unei activități fizice în mod regulat.

Sportul este combustibil pentru minte

Așa cum o mașină are nevoie de combustibil pentru a putea fi folosită , în același fel creierul are nevoie de un stimulent pentru a funcționa la parametri maximi. Cazurile de demență și declinul cognitiv sunt afecțiuni din ce în ce mai frecvente în rândul populației în vârstă . Numeroase studii în domeniu au arătat faptul că practicarea unui sport ne poate menține tineri o perioada mai lungă de timp atât din punct de vedere fizic cât și din punct de vedere psihic. Un exemplu in acest sens sunt exercițiile aerobice care pot fi extrem de interactive pentru organism și totodată pentru plasticitatea creierului. Planificarea unui antrenament, efortul depus pentru a îl duce la bun sfârșit și senzația plăcută de după sunt ingrediente de succes ce vor avea o influență pozitivă asupra capacității cognitive. Mai mult decât atât se pare că exercițiile aerobice prin îmbunătățirea oxigenării cerebrale pot să încetinească declinul cognitiv și chiar să împiedice atrofierea creierului.

Prevenția începe cu ajutorul sportului

Diabetul zaharat și afecțiunile cardiovasculare sunt cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în rândul populației . Pacienții diagnosticați cu diabet zaharat și cei care prezintă ateromatoză (plăci de grăsime la nivelul vaselor) sunt predispuși către demență și declin cognitiv. Nu puține sunt studiile care au arătat că practicarea unei activități fizice de 2-3 ori pe săptămâna a dus la scăderea în greutate, ameliorarea valorii glicemice și normalizarea profilului lipidic. În acest fel, cei mai importanți factori de risc implicați în afectarea vasculară vor putea fi ținuți sub control, ceea ce va avea consecințe favorabile asupra creierului.

Persoanele active trăiesc mai mult și mai bine

Creierul nu poate funcționa normal fără oxigen. Cu cât ajung mai mulți nutrienți la acest nivel cu atât procesele și conexiunile cerebrale se vor desfășura mai armonios. Chiar și cele mai simple activități fizice (mersul pe jos sau urcatul scărilor ) ajută la îmbunătățirea vascularizatiei cerebrale. Mai mult decât atât mișcarea ajută la formarea mitocondriilor, acestea fiind structuri celulare care generează energie atât la nivel muscular cât și la nivel cerebral. Neurogeneza este un fenomen intens studiat care presupune generarea de noi celule nervoase. Literatură de specialitate menționează efectul benefic pe care sportul îl are asupra capacității creierului de a da naștere neuronilor și totodată asupra generării de noi conexiuni între aceștia . În cazul persoanelor care sunt active în mod regulat s-a observat o creștere a capacității de concentrare și chiar o îmbunătățire a memoriei de scurtă și de lungă durată .

Sursa articol: https://dralinpopescu.ro/2019/10/sportul-si-mentinerea-capacitatii-cognitive/

Înapoi
Rutina post-alergare. Berea fără alcool, o sursă de hidratare.
Înainte
Profil de triatlonist – Radu Ilinof, specialist marketing