Înoată, pedalează și aleargă, în această ordine, fără întrerupere. La acest aspect se rezumă triatlonul. În comunitatea 3atlon.ro ne propunem, pe lângă antrenamentele săptămânale pe care le organizăm, să aducem un plus de cultură generală în domeniul celor trei sporturi care au dat naștere uneia dintre cele mai complexe discipline olimpice.

Prin anul 1920 s-a desfășurat, în Franța, „La Course des Débrouillards” unde participanții parcurgeau un traseu pe bicicletă, urmat de o cursă de alergare printre obstacole, iar la final se înota în Sena. Forma actuală a triatlonului a aparut în anul 1974, primul concurs fiind organizat de San Diego Track Club în California. Cei 46 de concurenți au alergat atunci 10 km, au pedalat 8 km și au înotat 500 m. În anul 1989 a fost stabilită însă distanța oficială a unui triathlon (înot 1500m, ciclism 40 km și alergare 10 km). Din anul 2000, triatlonul a devenit sport olimpic, odată cu Olimpiada vară de la Sydney. În România s-a desfășurat prima competiție de triatlon la lacul Reci, în județul Covasna în anul 1998.

Există cinci tipuri de triatlon, fiind diferite ca dificultate din pricina distanțelor ce trebuie parcurse la fiecare probă în parte. Pe lângă proba Olimpică (înot 1500m, ciclism 40 km și alergare 10 km), există proba de Sprint (înot 750m, ciclism 20 km și alergare 5 km), proba de Off-Road (înot 1500m, ciclism 30 km și alergare 11 km), proba de Half Ironman (înot 1900m, ciclism 90 km și alergare 21.1 km) și proba de Ironman (înot 3800m, ciclism 180 km și alergare 42.2 km).

Putem spune că în România acest sport este la început de drum, mulți alergători au devenit pasionați de ciclism și înot, iar cu timpul au reușit să unească cele trei sporturi într-unul singur. Dar poate te gândești care sunt beneficiile pe care ți le aduce practicarea triatlonului. Pe lângă îmbunătățirea metabolismului, triatlonul îți întărește sistemul cardiovascular, dar te ajută și la reducerea stresului de zi cu zi. Executate în mod corect, cele trei sporturi ale triatlonului te vor ajuta să te dezvolți atât pe plan sportiv, dar îți vor întări și sistemul imunitar. Înotul este cel mai complex dintre cele trei sporturi, fiind cel în care vei lucra toate grupele musculare, într-un mediu în care greutatea corporală este neglijabilă. Ciclismul te va dezvolta mental și vei învăța să îți dozezi efortul în mod constant, în timp ce alergarea îți va oferi libertatea de care ai nevoie, fiind acel sport pe care omenirea l-a practicat din antichitate.

Noi considerăm totuși că înaintea oricărei performanțe pe plan sportiv stă dezvoltarea personală. Sportul este important, iar comunitatea 3atlon.ro își propune să îți vină în ajutor cu sfaturi, idei și antrenamente pentru cele trei discipline ale triatlonului. Descoperă ce sport îți place și fă-ți din acel sport un obicei sănătos. Vino cu noi la antrenamente și hai să ne dezvoltăm frumos împreună!

Înapoi
Ce este triatlonul?
Înainte
Rutina post-alergare. Berea fără alcool, o sursă de hidratare.