Recomandarea noastră este să ai câte o zi pauză între sesiunile de pregătire. În felul acesta eviți supra-antrenamentul (este important să le dai mușchilor timp să-și revină după sesiunile de efort) și nici nu vei simți că noua ta pasiune costă prea mult timp. Alege una din zilele de weekend-ului  pentru antrenamentele mai lungi.
Dacă înotul se poate doar la un bazin în cea mai mare parte a timpului, pentru bicicletă și alergare poți alege mai multe trasee. Sfatul nostru este să începi să explorezi, să transformi antrenamentele de bicicletă în mici ture de descoperire a unor locuri în care nu ajungi des și să alergi cât mai mult prin păduri, peste dealuri sau pe poteci de munte. Cu cât o să ieși mai des din oraș și o să profiți mai mult de aceste momente petrecute în natură, cu atât o să te apropii mai mult de spiritul triatlonului. Dacă pentru alergările din parc simți nevoia unei motivații în plus, te poți sincroniza cu câte un prieten.
Cel mai scump echipament nu îți va garanta un parcurs spectaculos, dar echipamentul potrivit te va ajuta la antrenamente și la concurs. Încearcă să nu cazi în capcana sportivului ”de chat” pentru care imaginea în social media este mai importantă decât orice altceva.
Pentru antrenamentele de înot în afara costumului de baie (care nu este identic cu cel cu care mergi la plajă) o să ai nevoie de ochelari de înot, cască, papuci pentru bazin și, zicem noi, dopuri pentru urechi (nu sunt obligatorii, dar s-ar putea să-ți prindă bine). Pentru antrenamentele specifice, îți vor prinde bine o plută și o pereche de labe de înot (nu sunt la fel cu cele pentru scuba-diving), eventual și un plutitor. Dacă vei merge la un magazin specializat, vei găsi sigur pe cineva să te îndrume către echipamentele protrivite. Dacă vrei să faci și antrenamente în lacuri sau la mare (oper-water), ar fi bine să ai și un costum de neopren pentru zilele cu temperaturi mici ale apei. La concurs, dacă apa e mai rece de 16°C, costumul de neopren este obligatoriu.

Pentru antrenamentele de ciclism și alergare  e bine să te antrenezi specific în funcție de cursa pe care ți-ai propus-o – trail-running și bicicletă cross-country (hardtail) dacă mergi la un cross-triathlon sau alergare clasică și cursieră dacă mergi la un triatlon de șosea. Pe bicicletă, în afara bidonului/bidoanelor pentru rehidratare,  trebuie să ai și un kit minim pentru reparea unei pene (leviere, pompă, cameră de rezervă sau petice) și un mini-tool cu imbusuri și șurubelnițe. Mare atenție când îți alegi pantofii de alergare – trebuie să ții seama de traseu (trail sau asfalt), de pronația piciorului și, evident, de forma acestuia. Nu merge doar pe recomandările de pe site-uri, încearcă să-ți găsești perechea de pantofi care ți se potrivește cu adevărat!
Dacă nu ești familiarizat cu pedalatul pe distanțe lungi sau cu înotul, cel mai bine este ca la început să apelezi la îndrumarea unui profesionist. Deprinderea unei tehnici corecte te va ajuta să treci de la o etapă la alta firesc și vei ajunge să-ți placă aceste sporturi. O tehnică incorectă te va ține pe loc și, în timp, poate duce la accidentări (dureri musculare sau de articulații, întinderi, etc.).
Durata și intensitatea antrenamentului trebuie să crească gradual, iar progresele sunt diferite de la o persoană la alta. Dacă timpul nu ți-a permis într-o zi să te antrenezi, nu dubla următorul antrenament. Nu vei reuși decât să îți obosești corpul și apoi vei avea nevoie de mai mult timp pentru recuperare. Ca în orice sport, rezultatele apar doar dacă lucrezi cu metodă și ai răbdare.
Orice antrenament trebuie să conțină o încălzire consistentă la început și un strectching făcut cu convingere la final. Încălzirea pregătește mușchii, articulațiile și inima pentru efort, iar streching-ul făcut corect întinde mușchii și articulațiile după efort, ajutându-te să te relaxezi și să te simți mai ușor. Nu sări niciuna din aceste etape.
Asigură-te că ești atent la odihnă, alimentație și hidratare.